Ventilatiesystemen

Hoogwaardige ventilatiesystemen voor een gezond binnenklimaat

 

Kantoren, winkels, ziekenhuizen, scholen… Het zijn plekken waar dagelijks heel wat mensen samenkomen. Simpelweg de ramen en deuren openen om de ruimtes te verluchten, is daarom lang niet voldoende. Een hoogkwalitatief ventilatiesysteem is key. Leloup & Co bvba plaatst de ventilatiesystemen A, B, C, C+, D, D+ en D met warmterecuperatie om een comfortabel en gezond binnenklimaat te garanderen in uw gebouw.

 

Wat is het verschil tussen ventilatie en verluchting?

 

‘Ventilatie’ en ‘verluchting’ worden soms als synoniemen aanschouwd, maar toch is er een groot betekenisverschil tussen beide begrippen.

 

Ventilatie: cruciaal voor een gezond binnenklimaat

Ventilatie is het permanent verversen van de lucht in uw gebouw. Een ventilatiesysteem of ventilatierooster voert frisse, zuurstofrijke buitenlucht toe via droge ruimtes (bv. de kantoorruimte). Die gezonde lucht stroomt doorheen de gang en trappenhal van uw gebouw naar de vochtige ruimtes (bv. de keuken of het toilet). Daar voert het ventilatiesysteem of ventilatierooster de lucht opnieuw af. 

 

Verluchting: goede aanvulling op ventilatie

Verluchting is het tijdelijk verversen van de lucht in uw gebouw. Dit kan bijvoorbeeld door de ramen of deuren even open te zetten. Verluchting is een goede aanvulling op ventilatiesystemen en is vooral aangeraden na het poetsen, verven, lijmen of na gebruik van andere chemische/schadelijke stoffen. Verluchting is daarnaast aanbevolen wanneer u nieuwe meubels in het gebouw geplaatst heeft of wanneer een grote groep mensen de ruimte betreden heeft.

 

Waarom zijn ventilatiesystemen zo noodzakelijk?

 

Ventilatiesystemen zijn volgens de Vlaamse overheid noodzakelijk voor de gezondheid. Ventilatie in uw kantoor, school, winkel of sporthal zorgt voor een gezond binnenklimaat en vermijdt een teveel aan CO2, vocht en schadelijke producten. Ventilatiesystemen garanderen met andere woorden het welzijn en comfort op uw werkplek:

 

·        Ventilatie voert verse zuurstof aan en vermijdt zo lichamelijke klachten zoals concentratiestoornissen, hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid, allergieën, astma, CO-vergiftiging, geïrriteerde ogen, neus, keel of luchtwegen...

·        Ventilatie voert vocht af en reduceert zo de kans op muffe geuren, schimmels, huisstofmijt, condensatievorming, afbladderende verf…

·        Ventilatie voorkomt de opstapeling van schadelijke stoffen (uit schoonmaakmiddelen, verwarming, verf, bouwmaterialen…).

 

Zijn ventilatiesystemen wettelijk verplicht?

 

Ventilatie is cruciaal voor een goede luchtkwaliteit en goede gezondheid. Daarom is het sinds 2006 wettelijk verplicht bij:

·         alle nieuwbouwprojecten

·         ingrijpende energetische renovaties

·         renovaties waarbij ramen of deuren vervangen worden of waarbij het pand in kwestie herbouwd of uitgebreid wordt

 

Wenst u meer informatie rond de EPB-eisen voor ventilatie? De Vlaamse Overheid biedt een handige EPB-wegwijzer en een overzicht van de verschillende ventilatie-eisen. Ventilatie-eisen gelden echter niet alleen voor gebouwen in het algemeen, maar ook voor professionele werkplekken. Het Koninklijk Besluit Arbeidsplaatsen stelt namelijk dat een werkgever wettelijk verplicht is om een gezond binnenklimaat te garanderen. Werkruimtes moeten o.a. beschikken over een CO2-concentratie lager dan 900 ppm (parts per million) of een ventilatiedebiet van minimum 40 m3/u per aanwezige persoon.

 

Welke ventilatiesystemen bestaan er allemaal?

 

Bij Leloup & Co bvba installeren we de ventilatiesystemen A, B, C, C+, D, D+ of D met warmterecuperatie afhankelijk van uw noden, wensen en eisen. U kunt dus kiezen voor natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of een combinatie van beide. Samen gaan we op zoek naar een ventilatiesysteem dat écht het verschil maakt binnen uw werkomgeving. Doorgaans wordt er gekozen voor de ventilatiesystemen C, C+, D, D+ en D met warmteterugwinning, maar alles is mogelijk. We geven u hieronder graag een overzicht van de vier verschillende ventilatiesystemen.

 

Ventilatiesysteem A: natuurlijke toe- en afvoer

 

Hoe werkt het?

Voordelen

Nadelen

·        natuurlijke toevoer van lucht in droge ruimtes via ventilatieroosters in ramen of muren

·        natuurlijke doorstroming van lucht via roosters in binnenwanden/-deuren of via spleten onder de binnendeuren

·        natuurlijke afvoer van lucht in vochtige ruimtes via verticale afvoerkanalen met regelbare roosters

·        lage kostprijs

·        weinig onderhoud

·        eenvoudige installatie

·        makkelijk extra roosters toevoegen

·        geen elektrisch verbruik

·        beperkt regelbaar

·        niet energiezuinig: vaak groot warmteverlies bij wind of slecht weer

·        tocht langs vensters en deuren

·        niet esthetisch

 

Ventilatiesysteem B: mechanische toevoer, natuurlijke afvoer

 

Hoe werkt het?

Voordelen

Nadelen

·        mechanische toevoer van lucht in droge ruimtes via elektrische ventilatoren

·        natuurlijke doorstroming van lucht via ventilatieroosters in binnenwanden/-deuren of via spleten onder de binnendeuren

·        natuurlijke afvoer van lucht in vochtige ruimtes via verticale afvoerkanalen

·        korte, intensieve ventilatie is mogelijk

·        handige oplossing in lawaaierige omgeving of bij gebrek aan ramen

·        hoger energieverbruik door de elektrische ventilatoren

·        risico op warmteverlies en tocht

·        dit systeem wordt tegenwoordig slechts weinig toegepast

 

 

Ventilatiesysteem C: natuurlijke toevoer, mechanische afvoer

 

Hoe werkt het?

Voordelen

Nadelen

·        natuurlijke toevoer van lucht in droge ruimtes via ventilatieroosters in ramen of muren

·        natuurlijke doorstroming van lucht via ventilatieroosters in binnenwanden/-deuren of via spleten onder de binnendeuren

·        mechanische afvoer van lucht in vochtige ruimtes via elektrische ventilatoren

·        korte, intensieve ventilatie is mogelijk

·        C+ systeem is mogelijk: dit systeem ververst de lucht zelfstandig o.b.v. temperatuur, vocht- en CO2-gehalte

·        opletten voor onderdruk (zodat u geen rookgassen naar binnen trekt)

·        hoger energieverbruik door de elektrische ventilatoren

 

Ventilatiesysteem D: mechanische toe- en afvoer

 

Hoe werkt het?

Voordelen

Nadelen

·        mechanische toevoer van lucht in droge ruimtes via elektrische ventilatoren

·        natuurlijke doorstroming van lucht via ventilatieroosters in binnenwanden/-deuren of via spleten onder de binnendeuren

·        mechanische afvoer van lucht in vochtige ruimtes via elektrische ventilatoren

 

·        korte, intensieve ventilatie is mogelijk

·        aan- en afvoer van lucht zijn perfect op elkaar afgestemd, vandaar het synoniem ‘balansventilatie’

·        D+ systeem is mogelijk: dit systeem ververst de lucht zelfstandig o.b.v. temperatuur, vocht- en CO2-gehalte

·        ventilatie met warmterecuperatie is mogelijk: dit systeem gebruikt de warme, afgevoerde lucht om de verse, koude lucht te verwarmen (vermindert uw energieverlies met 70 à 90%)

·         minder problemen met over- of onderdruk

·        warmteterugwinning moet uitgeschakeld worden in de zomer (bij hoge buitentemperaturen)

·        hoger energieverbruik door de elektrische ventilatoren

 

Zo nemen we uw project onder handen

 

1) Projectbespreking

Welk ventilatiesysteem is het meest geschikt voor uw gebouw? A, B, C, C+, D, D+ of D met warmterecuperatie? Om dit te weten te komen, nemen we uw gebouw en uw wensen, eisen en noden nauwkeurig onder de loep. Bij u ter plaatse maken we een analyse en kijken we welk ventilatiesysteem mogelijk en aangeraden is.

 

2) Voorstel en offerte op maat

Na het intakegesprek en de analyse werken we onze plannen volledig tot in detail uit. We beslissen welke ventilatiesystemen we zullen installeren en waar die precies komen in uw gebouw. In deze fase kunt u nog bijsturen waar nodig.

 

3) Installatie en opleiding

Keurt u ons voorstel goed? Dan komt ons gekwalificeerde team bij u langs op een afgesproken moment om de ventilatiesystemen deskundig te installeren, met oog voor detail. Ze vertellen u daarnaast alle ins en outs van de ventilatiesystemen zodat u er makkelijk zelf mee aan de slag kunt.

 

Leloup & Co bvba, uw ervaren partner in ventilatiesystemen

 

3 decennia ervaring in elektrotechniek

Ventilatie, relighting, camerabewakingtoegangscontrole, automatisatie… Geen enkele uitdaging is te groot voor ons gekwalificeerde en getalenteerde team. We ontwerpen en realiseren namelijk ruim 30 jaar elektrotechnische toepassingen in zowel de industriële, tertiaire als medische sector.

 

Steeds toekomstgerichte oplossingen

Bij Leloup & Co bvba stellen we ons steeds in de plaats van de klant. Bij welk ventilatiesysteem heeft u het meest baat, zowel vandaag als morgen? Samen creëren we een oplossing die de toekomst makkelijk trotseert.

 

Hoogtechnologische ventilatiesystemen

Ontwikkelingen in ventilatiesystemen hebben wij als eerste op het oog. We wonen geregeld beurzen bij en blijven ons doorlopend bijscholen om u de nieuwste ventilatiesystemen op de markt aan te bieden.

 

Goede vertrouwensband, heldere communicatie

We willen met onze klanten een langetermijnrelatie opbouwen die gebaseerd is op vertrouwen en respect. U kunt daarom gedurende het hele project terecht bij één vaste contactpersoon die u doorheen alle stappen van het project begeleidt.

 

Binnen het uur ter plaatse bij problemen

Is uw ventilatiesysteem tijdelijk defect? Ons team is binnen het uur ter plaatse om een analyse uit te voeren en uw ventilatiesysteem te herstellen. Uw welzijn en comfort zijn dan ook onze prioriteiten.

 

Laat uw ventilatiesysteem installeren door Leloup & Co bvba

 

We plaatsen een hoogkwalitatief ventilatiesysteem op maat om een gezonde werkomgeving te creëren voor u en uw medewerkers.

 

CONTACTEER ONS